ООН: Глобалният воден цикъл излиза от равновесие

воден цикъл

Световната метеорологична организация (СМО) съобщи, че хидроложкият цикъл все повече излиза от равновесие поради изменението на климата и отправи призив за фундаментална промяна на политиката към по-добър мониторинг.

„Виждаме много по-обилни валежи и наводнения. И в противоположната крайност – повече изпарения и по-интензивни суши“, каза генералният секретар на СМО Петери Таалас. ООН също публикува доклад за състоянието на глобалните водни ресурси за 2022 г., в който се казва, че над 50% от глобалните водосборни басейни са имали отклонения от нормалните условия на оттичане на реките, като повечето от тях са със занижен воден капацитет.

В другата крайност са наводненията в Пакистан, които убиха повече от 1700 души миналата година.

„Твърде малко се знае за истинското състояние на световните сладководни ресурси. Не можем да управляваме това, което не познаваме“, се казва в изявлението на СМО.

Докладът за водите е едва вторият подобен анализ, направен от СМО. Включва данни от големи речни басейни, включително речни устия, подземни водни депозити и реки, изпарения, почвена влага и притоци в изкуствени хранилища.

Ройтерс

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Следваща публикация

Световното потребление на енергия ще се увеличи до 2050 г., изпреварвайки печалбите от ефективността

вт окт. 17 , 2023
272 Глобалното потребление на енергия вероятно ще се увеличи до 2050 г. и ще изпревари […]

Може да ви интересува

test 66