Възкресиха праисторическа птица такахе, изчезнала през XIX век в Нова Зеландия

такахе

Нещо средно между щраус и пиле, такахе (тakahē) е новозеландска нелетяща птица, която от XIX век се счита за изчезнала. Красивият червен клюн и богатото синьото оперение стимулират природозащитниците за „възкресение“ на древната птица – днес вида вече наброява 400 екземпляра.

Преди пристигането на европейците на австралийския континент, местното население на Нова Зеландия, маорите, масово са ловували такахе. Това се смята за основната причина за намаляване на популацията.

През 1847 г. на Южният остров на Нова Зеландия е открит скелет на вида, а през 1889 г. птицата такахе е обявена за изчезнала.

Петдесет години по-късно, обаче, през 1948 г., новозеландският лекар Джефри Бъкланд Орбел, открива в планините Мърчисън на Южния остров живи диви екземпляри от вида и стартира програма за възстановяването му.

Първоначално програмата за защита работи на необитаемите от хищници острови Мана, Капити и Tiritiri Тиритири Матанги. Инкубираните яйца на такахе са излюпени на тези острови, а по-късно младите птици са пуснати в местообитанията им.

През 2010 г. програмата продължава с естествено размножаване в Burwood Takahé Center. Птиците се отглеждат в защитени резервати и 2018 г. са върнати в Националния парк Кахуранги .

Такахе живее между 16 и 18 години в дивата природа и между 20 и 22 години в защитени резервати. Естествените им местообитания през топлите месеци са равнините (ливади и пасища). През зимата намират убежище в горите, където се хранят с листа от храсти и тръстика.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Следваща публикация

Кой притежава природните ресурси от Космоса

вт окт. 24 , 2023
140 Стари и нови космически агенции, както и частни компании, насочват вниманието си към космическите […]

Може да ви интересува

test 66