Ерозията на Амазония: бомба със закъснител

Амазония
Снимка: Cadu Gomes/VPR, CC BY

Дом на най-голямото биоразнообразие на планетата, Амазония е бомба със закъснител за появата или възраждането на болести с пандемичен потенциал. Това е така, защото пораженията по околната среда и промяната на ландшафта са важни фактори в периоди на екстремна суша, като тази, която в момента засяга региона.

Голямо безпокойство предизвиква гледката от обезлесяването при изграждането на път BR-319, които свързва Порто Велю с Манаус. Най-консервативните прогнози предвиждат, че обезлесяването около магистралата може да се учетвори през следващите 25 години. Като се има предвид, че 90% от пряко засегнатите площи са девствени гори, ситуацията е плашеща.

Обезлесяването не е статична, а динамична и непредсказуема величина – разпокъсва горите, увеличава риска от пожари и намалява биоразнообразието на районите. Комбинацията между човешката дейност (като изграждането на магистрала BR-319 и незаконния дърводобив), изменението на климата, миграцията и нестабилното социално развитие е благоприятна среда за възраждането на забравени болести в Амазония.

Познати болести
Деградацията на защитените територии, отклоняването на реките и екстремните засушавания генерират недостиг на вода и храна. Тази пряка заплаха от недохранване компрометира здравето на местното население, правейки го по-уязвимо към редица заболявания.

Липсата на чиста вода и лошата хигиена в условията на суша също увеличават риска от болести, предавани чрез замърсена вода и храна, като холера, хепатит и вируси.

Глобалното затопляне също е критичен фактор, тъй като благоприятства за свръх увеличаване на популацията на комари и други насекоми, пренасящи болести като малария и денга. Увеличаването само с няколко градуса на средната температура на планетата може да позволи на някои насекомите да колонизират региони, в които преди това е било невъзможно тяхното съществуване. Промяната в баланса на околната среда може да увеличи интензитета и честотата на валежите, благоприятствайки образуването на нови и разрастването на съществуващи блатисти региони – идеална среда за насекомите.

Нови болести
Без съмнение най-тревожни са инфекциозните заболявания, особено зоонозните (предавани от животни на хора). Някои патогени са способни да заразят от един до няколко вида гостоприемници, но други са в състояние да заразят голямо разнообразие от животински видове. Това „скачане“ от един гостоприемник на друг е често срещано при животните в естествената им среда, например от прилепи към примати, дребни гризачи и други бозайници. Обикновено обаче има баланс в циркулацията на тези агенти .

Но когато местообитанията са унищожени, независимо дали от човешка намеса или не, видовете мигрират към по-защитени райони в търсене на храна и подслон. И това може да се случи в райони, близки до населени места, което повишава вероятността за контакт между диви животни и хора.

Невъзможно за прогнозиране, но възможно за изследване
За съжаление, предотвратяването на зоонози не е лесна задача. Не разполагаме с ефективен модел, който може да предвиди как, къде или коя ще бъде следващата нова болест.

Не можем да предвидим, но можем да изследваме. Проучваме циркулацията на резистентни вируси и бактерии в проби от вода, животни и хора. Контролните животни като прилепи, гризачи и примати се подлагат на технологии за секвениране от следващо поколение за ранно откриване на циркулиращи агенти, които биха могли да представляват заплаха за човешкото здраве.

Но това не е достатъчно. В допълнение към наблюденията и изследванията, се нуждаем от инвестиции в по-бързи и по-точни диагностични методи, които да ограничават разпространението на възможна нова болест с пандемичен потенциал като Сovid-19.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Следваща публикация

Промяна на климата: на ръба на скалата

пт дек. 1 , 2023
136 Автор: Сатурио Рамос (Професор по физика, Университет на Севиля) Хората са единственият вид, развил, […]

Може да ви интересува

test 66