Микропластмасата: заплахата за нашите морета и океани

Пластмасите и микропластмасите са нарастваща заплаха за океаните. Всяка година между шест и осем милиона тона пластмасов боклук попадат в моретата, което представлява сериозен проблем за морското биоразнообразие. Пластмасите могат да стигнат до морето по различни начини. Основният източник на замърсяване е боклукът, който се генерира на сушата и който в крайна сметка се пренася от дъжда или реките в океаните. Друг важен източник на замърсяване са отпадъците, генерирани от риболовната промишленост, като например изоставени риболовни мрежи.

Пластмасите и микропластмасите оказват отрицателно въздействие върху морските екосистеми. При поглъщане от морски животни те могат да причинят задушаване, вътрешни наранявания или дори смърт. Освен това пластмасите отделят токсични химикали, които се натрупват в тъканите на животните и засягат здравето им.

Трябва да се се подчертае нарастващото разпространение на микропластмасата. Тези малки пластмасови фрагменти, които са с диаметър по-малък от пет милиметра, могат да навредят на човека, тъй като диетата ни включва риба, която е  погълнала този вид замърсител. Микропластмасата може да причини храносмилателни проблеми, хормонални смущения и дори рак. Ако всеки един от нас осъзнае важността и опасността на проблема и подходи отговорно, можем да предотвратим замърсяването за бъдещeто на децата си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Следваща публикация

Внушителните пещери и арки, създадени от топенето на най-големия айсберг в света

сб ян. 20 , 2024
215 Най-големият айсберг в света е впечатляващо изваян от ерозия през може би последните месеци […]

Може да ви интересува

test 66