Науката се приближава до възкресение на вълнестия мамут

възкресение на вълнестия мамут

Вълнестите мамути са били една от най-многобройните популации от животни в ледниковата епоха – преди приблизително 110 000 години. Тези гигантски бозайници, изчезнали само преди 4000 години, са все по-близо до завръщането си към живота благодарение на изследване, проведено от учени от компанията Colossal Biosciences.

В статия, публикувана в списанието Live Science екипът на Woolly Mammoth от Colossal Biosciences е постигнал пробив със стволови клетки при слонове, което ги доближава до „възкресението“ на изчезналите вълнести мамути.

Изследователите успешно са генерирали индуцирани плурипотентни стволови клетки (iPSC) от азиатски слонове (Elephas maximus ). Тези iPSC клетки са препрограмирани, така че да могат да създават база на всеки тип клетки в тялото, което означава, че изследователите вече ще могат да изследват адаптациите, които разграничават вълнестите мамути (Mammuthus primigenius) от техните най-близки живи роднини, слоновете и да тестват редакции, без да се налага да се вземат тъкани от живи животни.

Ериона Хисоли, ръководител на отдела по биологични науки в екипа, подчертава „голямата полза“, която тези клетки представляват за тяхната работа. Те вече могат да разберат клетъчните и генетични процеси зад характеристиките, които са довели до процъфтяването на популацията на вълнестите мамути в Арктика – тяхната дълга козина, извити бивни, мастното натрупване или куполообразния череп.

iPSC клетките също отключват процеса за лабораторно създаване на сперматозоиди и яйцеклетки на слонове, два основни елемента за „възкресението“ на мамута.

Доскоро беше предизвикателство да се извлече този тип iPSC клетки от слонове, тъй като тези животни имат сложно генетично развитие, което не се среща при други видове. Въпреки това, чрез потискане на основните гени, наречени TP53, които регулират клетъчния растеж и предотвратяват дублирането на клетките за неопределено време, учените успяват да преодолеят тази бариера.

Този пробив може помогне за разбирането за ранното развитие на слоновете, нещо, което в момента се смята за най-големите неизвестни за връщането към живот на вълнестия мамут. Ако изследователите успеят да създадат ембрион на вълнест мамут чрез сливане на ДНК на древен мамут с клетки на слон, предизвикателствата не свършват, защото следващата стъпка е имплантиране този ембрион в сурогат на слон, за да се завърши 22-месечения гестационен период.

„Бременността на слона е много дълга и сложна, така че е много важно наистина да разберем биологичния аспект на развитието на слона“, казва Хисоли.

Биологът Винсент Линч, доцент в Университета на Бъфало в Ню Йорк, оценява положително този научен напредък: „Целта е iPSCs да се превърнат в сперматозоиди и яйцеклетки, което би позволило оплождане ин витро и, в крайна сметка, да се стигне до сурогатно майчинство“. За Линч „е просто въпрос на време“ тези методи да дадат резултат.

Хисоли допълва, че проектирането на ембрион на вълнест мамут вече не е голямо предизвикателство, но раждането на здраво бебе ще изисква повече време и работа. В момента екипът проучва и алтернативни методи за генериране на iPSC на слонове.

„Трябва да се направят допълнителни валидации, така че докато експериментът не бъде напълно завършен, не можем да сме сигурни, но вярваме, че потенциалът за плурипотентност е силно обещаващ“, заключава Хисоли.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Следваща публикация

Птичият грип H5N1 е опасност за екосистемите на Антарктида

ср мар. 20 , 2024
280 Смъртоносният щам H5N1 на птичи грип достигна Антарктида, излагайки на риск множество екосистеми, което […]

Може да ви интересува

test 66