Един милион работници от въглищните мини ще останат без работа до 2050 година

Въглищен терминал на пристанище Хуанхуа, провинция Хъбей (Снимка: China Daily, Reuters)

Глобалната въгледобивна промишленост може да се наложи да съкрати близо 1 милион работни места до 2050 г.. Китай и Индия ще бъдат най-потърпевши.

Очаква се стотици въглищни мини да бъдат затворени през следващите десетилетия, когато страните ще заменят въглищата с по-чисти енергийни източници.

Според Global Energy Monitor (GEM) обаче, повечето минни компании „не планират управляван преход към икономика без въглища“.

Дороти Мей, ръководител на проекта за Global Coal Mine Tracker на GEM, каза, че правителствата трябва да дадат гаранции, че работниците няма да пострадат от енергийния преход.

„Затварянето на въглищни мини е неизбежно, но икономическите трудности и социалният статус на работниците не са“, каза тя.

GEM разглежда 4300 въглищни мини по целия свят, в които работят близо 2,7 милиона души. 400 000 от тях трябва да прекратят работата си в мините преди 2035 г..

Шанси е най-силно засегнат
„Ако се приложат плановете за постепенно намаляване на въглищата, за да се ограничи глобалното затопляне до 1,5°C, в световен мащаб ще са необходими само 250 000 миньори – по-малко от 10% от сегашната работна сила“, съобщава GEM.

Във въглищната промишленост на Китай, най-голямата в света, в момента работят повече от 1,5 милиона души. От съкращението на 1 милион работни места в световен мащаб, които се очакват до 2050 г., повече от 240 000 ще бъдат само в провинция Шанси.

Китайският въгледобивен сектор вече претърпя няколко вълни на преструктуриране през последните десетилетия, като много минни райони на север и североизток се борят да намерят алтернативни източници на растеж.

Ройтерс

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Следваща публикация

ООН: Глобалният воден цикъл излиза от равновесие

пн окт. 16 , 2023
97 Световната метеорологична организация (СМО) съобщи, че хидроложкият цикъл все повече излиза от равновесие поради […]

Може да ви интересува

test 66