Круизната индустрия твърди, че LNG е климатично решение. Но не е!

Круизната индустрия

Най-големите круизни компании в света твърдят, че техните лайнери са екологични, а същевременно продължават да използват изкопаеми горива.

Втечненият природен газ (LNG) е изкопаемо гориво, чиято употреба не е в съответствие с Парижкото споразумение за повишаването на глобалната температура от 1,5C до 2050 г.. LNG се състои основно от метан, изключително мощен парников газ (ПГ), който, през последните 20 г., оказва над 80 пъти по-голямо въздействие върху климата, отколкото въглеродния диоксид. При горивния процес на LNG има остатък от неизгорели газове метан, които се изпускат в атмосферата през комините на круизните кораби.

Въпреки опустошителното въздействие на метана върху климата, политическите фактори нямат воля за адекватна регулация при използването на LNG. Това развързва ръцете на круизните компании и те продължават да инвестират в изкопаемото гориво.

Защо круизните компании обичат LNG? 

На хартия LNG намалява замърсяването на въздуха, поради ниски емисиите на CO², в сравнение с останалите горива. Това е причината някои от най-големите круизни компании в света (Carnival Corporation & plc и MSC Cruises и Royal Caribbean Group и др.) да представят своите круизи като устойчиви, наричайки ги „чисти“, „зелени“ и „екологични“.

Уеб страниците на сектора ни заливат с атрактивни изображения, проектиращи LNG на фона на кристално сини морета, процъфтяващи коралови рифове и зелени гори. Повечето потребители не са запознати със спецификата на LNG и е лесно да бъдат подведени.

Но реалността е, че тези реклами са димна завеса за истинския климатичен ефект от употребата на LNG.  

„Зелени“ изисквания за круизните компании  

Скорошно социологическо проучване показва, че екологичните политики на круизните компании са от значение за 77% от потребителите. А изследвания в САЩ, свързани с потребителските стоки, предполагат връзка между екологичните продукти и по-високия ръст на продажбите. Тоест, устойчивостта се продава.

Но е недопустимо големите компании да увеличават продажбите си, предоставяйки невярна екологична информация за продуктите си.

Ето защо Opportunity Green подадоха жалби до Службата за рекламни стандарти (ASA) в Обединеното кралство за реклами с невярно съдържание. Това включва круизни компании, които твърдят, че LNG е „революционна зелена технология“, „сред най-чистите горива в света“ и че е крайъгълният камък за „пътуване с нулеви емисии“

Заблуждаването на потребителите относно реалното въздействие на LNG върху климата, е престъпление. Важна част от решаването на проблема е създаването на регулатор за емисиите на метан в корабоплаването. Само тогава ще се осъзнае, че използването на LNG не е перспективен бизнес модел.

Декарбонизацията на круизния сектор не лесна задача, но компаниите, които първи спрат с използването на LNG и инвестират във възобновяеми енергийни източници, ще получат по-голям пазарен дял от круизните превози в бъдеще.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Следваща публикация

Откриват микропластмаса в облаците

чт сеп. 28 , 2023
177 Японски учени потвърдиха, че са открили микропластмаса в облаците и че присъствието й може […]

Може да ви интересува

test 66