Саудитска Арабия и Русия призовават за финансиране на изкопаемите горива

Саудитска Арабия и Русия
Газово находище на полуостров Ямал в Русия. Снимка: Руското правителство

Русия, Саудитска Арабия и други държави от Персийския залив призоваха Световната банка да продължи да финансира изкопаемите горива, като начин за гарантиране на достъп до енергия по целия свят.

По време на среща на управителния съвет на Световната банка в Маракеш, Мароко, Русия и Саудитска арабия се противопоставиха на реформите, които предвиждат увеличено финансиране на проектите за чиста енергия.

Мохамед Алджадан, министър на финансите на Саудитска Арабия, каза , че „въглеводородите ще продължат да играят основна роля в балансирането на енергийния микс в обозримо бъдеще“, призовавайки Световната банка да отрази „тези реалности“ в своето финансиране.

Той добави, че заемодателят трябва да даде приоритет за универсален достъп до електроенергия, което изисква „използване на всички енергийни източници“.

Призивите му бяха подкрепени от министъра на финансите на Бахрейн, шейх Салман Ал Халифа.

„Всички източници на енергия са от съществено значение и са необходими за икономическия растеж и развитие“, каза той, акцентирайки върху „незаменимата роля“ на природния газ като източник на „надеждна и достъпна“ енергия в преходния процес.

Държавите от Персийския залив са сред най-големите световни производители и износители на изкопаеми горива, които съставляват основната част от националните им приходи.

Улавяне на въглерод
Алджадан и Ал Халифа призоваха Световната банка да увеличи инвестициите за улавяне и съхранение на въглерод (CCS), което да позволи „по-широк и надежден енергиен микс“. Саудитска Арабия е винаги е подкрепяла и популяризирала CCS на международни срещи. Постоянно участва и в съставянето на научни доклади на Междуправителствената експертна група по климатични промени (IPCC) и решения на ООН за климата.

Държавите, които произвеждат и чиито икономики са зависими от изкопаеми горива, предпочитат политики в подкрепа на CCS, вместо прекратяване на добива на тези горива. Технологията обаче е скъпа и недоразвита в световен мащаб.

Според IPCC улавянето и съхранението на един тон въглероден диоксид струва между 50 и 200 долара. Замяната на изкопаемите горива с възобновяеми енергийни източници е доста по-евтино.

Международната агенция по енергетика (IEA) наскоро понижи оценката си за ролята на CCS, като фактор за постигане на нулеви въглеродни емисии до 2050 г.. „CCS може да се окаже авантюра от несбъднати очаквания с бавен и неравномерен прогрес“, казват от IEA.

Атака от Русия
Друг глас в подкрепа на изкопаемите горива в съвета на Световната банка беше на руския вицепремиер, Алексей Оверчук. Оверчук открито обвини Световната банка в провеждането на небалансирани енергийни и климатични политики.

„Ускореното „екологизиране“ на глобалната икономика, без да се вземат предвид социалните ефекти и икономическата ефективност на мерките за декарбонизация, заедно с отказ от инвестиции в изкопаеми горива, компрометира енергийната сигурност в световен мащаб“, каза Оверчук.

Според Оверчук Световната банка трябва да отчита „предимствата на всички енергийни източници, включително газ и ядрена енергия“. Русия е вторият най-голям производител на газ в света, като за 2021 г. руският газ е съставлявал 18% от световния добив на газ.

Световната банка и изкопаемите горива
През последните години Световната банка намали финансовата си подкрепа на проекти за изкопаеми горива. Въпреки това инвестициите ѝ за добив на петрол и газ за миналата година не са никак малки – над 1 милиард долара.

А частното финансово бюро на Световната банка е предоставило 3,7 милиарда долара търговско финансиране на петролни и газови проекти през 2022 г.. Търговското финансиране е сложен набор от финансови инструменти, при които парите преминават през посредници, търговски банки например, преди да достигнат до правителствата и бизнеса.

Наскоро Световната банка и останалите банки за развитие приеха споразумение за привеждане на дейностите си в съответствие с целите на Парижкото споразумение, което трябва да ограничи глобалното затопляне до 1,5°C до 2050 г..

Но анализатори изразиха опасения относно рамката, която не предвижда изрична забрана за финансиране на дейности, свързани с изкопаеми горива.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Следваща публикация

Африка и Индия призовават развитите страни за по-бързо премахване на изкопаемите горива

пт окт. 20 , 2023
219 Шест седмици преди преговорите за климата Cop28, представителите от Африка и Индия приеха директиви, […]

Може да ви интересува

test 66