Големите компании възприемат рисковете от климатичната криза за много важни

Големите компаниите

Опасенията относно последиците от изменението на климата през идните пет години са широко разпространени сред фирмите в еврозоната. Това сочи най-новото проучване на Европейската централна банка (ЕЦБ) за достъпа на предприятията до финансиране (SAFE), заключенията от което бяха получени в БТА. То за първи път включва и конкретни въпроси, свързани с въздействието на изменението на климата върху бизнеса в еврозоната.

Проучването, проведено между 25 май и 26 юни, е установило, че 60 процента от фирмите в еврозоната намират рисковете от климатичния преход, свързани с по-строгите климатични стандарти, за „много важни“ за тях.

Големите фирми са по-загрижени за рисковете от климатичния преход, произтичащи от по-строгите климатични стандарти, регулиране и ценообразуване на въглеродните емисии, отколкото малките и средни предприятия (МСП).

Също така 39 процента от респондентите са били силно загрижени за опасности, свързани с природни явления, докато 48 процента от анкетираните фирми съобщават за същото ниво на загриженост относно влошаването на околната среда. Това показва, че има много фирми, загрижени за последиците от влошаването на околната среда, дори и те да не смятат, че собствените им дейности са уязвими от непосредствени природни явления.

Повечето фирми, обхванати в проучването на ЕЦБ, са били на мнение, че са инвестирали достатъчно или планират да инвестират за справяне с изменението на климата. Половината от фирмите са на мнение, че са инвестирали достатъчно, за да намалят собственото си отрицателно въздействие върху околната среда, докато 24 процента от тях планират да инвестират през следващите пет години.

Същевременно 32 процента от фирмите са посочили, че са инвестирали, а 23 процента – че планират инвестиции през следващите пет години, за да смекчат въздействието от природни бедствия. Големите фирми изглеждат по-активни в намаляването на отрицателното въздействие върху околната среда от тяхната дейност, показват още заключенията от проучването.

БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Следваща публикация

Круизната индустрия твърди, че LNG е климатично решение. Но не е!

чт сеп. 28 , 2023
281 Най-големите круизни компании в света твърдят, че техните лайнери са екологични, а същевременно продължават […]

Може да ви интересува

test 66