Дупката в озоновия слой достигна рекордните 26 милиона квадратни километра

Дупката в озоновия слой
Снимка: ESA

Дупката в озоновия слой над Антарктида се е увеличила през тази година, достигайки рекордните размери от 26 милиона км², показват измерванията от сателита Sentinel 5P на европейската мониторингова програма Коперник.

Европейската космическа агенция (ESA) съобщи, че измерванията са направени на16 септември и отчитат, че озоновата дупка е три пъти по-голяма от територията на Бразилия.

Дупката в озоновия слой варира в зависимост от сезоните – започва да се увеличава през август и достига годишния си максимум между средата на септември и средата на октомври. Температурните промени в стратосферата в южното полукълбо принуждават озоновия слой да възстанови нормалните си нива към края на декември.

През последните години озоновата дупка бавно се възстановява. Протоколът от Монреал към Виенската конвенция за защита на озоновия слой, подписан преди 36 години, контролира веществата, разрушаващи озоновия слой и това дава резултати. Най-голям ефект за опазването на озона има забраната за изпускане в атмосферата на особено вредните хлорофлуоровъглеродни (CFC) и хидрофлуоровъглероди (HFC) газове.

Европейската програма Коперник е инструмент за мониторинг на атмосферата, хидросферата и земната повърхност с цел подобряване на живота и сигурността на гражданите. Сателитът Sentinel 5P беше изстрелян през 2017 г. с приоритетна задача за наблюдение и анализ на атмосферата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Следваща публикация

Кантабрийският глухар е пред изчезване

пт окт. 6 , 2023
261 Глухарят (Tetrao urogallus) е едра горска птица, срещаща се в голяма част от европейските […]

Може да ви интересува

test 66