Откриват микропластмаса в облаците

Снимка: АФП

Японски учени потвърдиха, че са открили микропластмаса в облаците и че присъствието й може да променя климата по начини, които все още не са напълно разбрани, съобщи АФП.

Японски учени публикуваха изследване в сп. Environmental Chemistry Letters, в което съобщават за откритие на микропластмаса в облаците и че това може да променя климата по начини, които все още не са напълно разбрани. Учените са се качили до върховете на планините Фуджи и Ояма, за да съберат проби от вода от облаците.

В статията се казва, че „това е първият потвърден случай на открита микропластмаса в състояние на суспензия в облачна вода“.

Идентифицирани са девет вида полимери и един вид каучук с размери от 7,1 до 94,6 микрометра.

Преобладават хидрофилните полимери (полимери, които, привличат водата), което предполага ключовата им роля при образуването на облаците, а оттам и възможното им въздействие върху климата.

„Ако към проблема със замърсяването на въздуха не се подходи решително, климатичните промени и екологичните рискове могат да станат реалност, причинявайки сериозни и необратими щети на околната среда в бъдеще“, казва Хироши Окочи.

„Когато микропластмасата достигне горните слоеве на атмосферата и бъде изложена на ултравиолетовите лъчи на Слънцето, разграждането ѝ освобождава парникови газове“, добавя Окочи.

Микропластмасите са фини частици, с размери под 5 милиметра, които се изпускат в атмосферата от текстилни, каучукуви, козметични и др. пеомишлешни производства.

Тези миниатюрни частици са разпространени в екосистемите по цялата планета – в арктическият лед, в снежните покривки на планините и в живи организми.

Начинът обаче, по който те се разпространяват във въздуха микропластмасите, е слабо проучен. Данните за здравните последици също са малко.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Следваща публикация

Ледниците в Швейцария през последните две години са се стопили толкова, колкото между 1960 и 1990 година

чт сеп. 28 , 2023
278 Швейцарските ледници през последните две години са се стопили толкова, колкото в периода между […]

Може да ви интересува

test 66