Световното потребление на енергия ще се увеличи до 2050 г., изпреварвайки печалбите от ефективността

Глобалното потребление на енергия вероятно ще се увеличи до 2050 г. и ще изпревари напредъка в енергийната ефективност, заявиха от Администрацията за енергийна информация на САЩ (EIA).

Нарастването на световното население, повишеното регионално производство и по-високият жизнен стандарт ще допринесат за увеличаването на потреблението. Глобалните емисии на въглероден диоксид също ще се увеличават.

Енергията от неизкопаеми горива, включително ядрена и възобновяема енергия, ще се увеличава до 2050 г., но този растеж вероятно няма да е достатъчен, за да намали глобалните тенденции за емисиите на CO², съгласно действащите закони и разпоредби, казва EIA.

Глобалният капацитет за производство на електроенергия до 2050 г. се очаква да се увеличи в диапазон от 50% до 100%, а производството на електроенергия от 30% до 76%.

Технологиите с нулеви въглеродни емисии представляват по-голямата част от растежа както на глобалния капацитет, така и на производството.

Според EIA производството на електроенергия от възобновяеми и ядрени източници може да осигури до две трети от световното производство на електроенергия до 2050 г..

Слънчевата и вятърната енергии показват най-висок ръст от производството на електроенергия. Очаква се въглищата и природният газ да съставляват между 27% и 38% от капацитета за производство на електроенергия до 2050 г., което е спад с около 50% спрямо 2022 г..

Продажбите на електрически превозни средства се очаква да достигнат два милиарда до 2050 г., като пикът на двигателите с вътрешно горене се очаква между 2027 и 2033 г..

Капацитетът за съхранение на батериите трябва да нарасне значително, като се увеличи от по-малко от 1% от глобалния енергиен капацитет през 2022 г. до от 4% до 9% от глобалния енергиен капацитет до 2050 г.

Близкият изток и Северна Америка се очаква да увеличат производството и износа на природен газ, за ​​да отговорят на нарастващото търсене, а Западна Европа и Азия ще останат основни вносители на природен газ. Търсенето на енергия от Китай, Индия, Югоизточна Азия и Африка ще стимулира производството на суров петрол и природен газ.

Ройтерс

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Следваща публикация

Как да отключим заспали функции на растенията, за да отключим земеделие без торове

ср окт. 18 , 2023
143 Растенията са сред най-безстрашните изследователи на Земята. Преди около 460 милиона години първите растения […]

Може да ви интересува

test 66