Pangea Ultima: образуването на „суперконтинент“ може да причини масово изчезване след 250 милиона години

Pangea Ultima
Средната температура на най-топлия месец за Земята / Бристолски университет

Според проучване на университета в Бристол (Обединено кралство), публикувано в Nature Geoscience, екстремните температури и някои процеси в тектоничните плочи могат да доведат до образуването на „суперконтинент“, наречен Pangea Ultima. Това може да се случи в рамките на 250 милиона години, което ще доведе до изчезването на голяма част от бозайниците (включително и хората).

За извършване на това изследване е използван климатичен модел от метеорологичната служба в Обединеното кралство, който показва, че познатите ни континенти ще се слеят, образувайки един голям континент.

Условията за живот на новата Земя ще бъдат много различни от това, което познаваме – с висока влажност по бреговете и изключително суха централна част. Глобалните температури ще се повишат с 15ºC, връщайки планетата ни към екстремните климатичните условия от Перм-Триас периода, преди 260 милиона години.

Принудителното и продължително съществуване при температури между 40ºC и 70ºC би било невъзможно за човешкия организъм, което ще доведе до бързото изчезване на нашия вид.

Промените ще засегнат всички екосистеми, но най-пагубни ще бъдат за бозайниците. Да, те са успели да се адаптират в прехода към по-ниски температури в ледената епоха, но аклиматизацията към топлинно повишение е много по-бавна. Pangea Ultima ще се окаже голямо предизвикателство за оцеляването на бозайниците.

Поради липсата на растителност в суперконтинента ще има недостиг на хранителни ресурси. Според проучването растенията растенията се стресират при топлинен режим от 40ºC, а при 60ºC настъпва прогресивно гниене.

„Ние сме доминиращият вид, но Земята и нейният климат решават колко дълго ще продължи това. Засега можем само да гадаем какво ще се случи, когато тези промени настъпят. Може би ще изчезнем, а новият доминиращ вид най-вероятно ще бъде нещо напълно различно от нас, хората“, казва ръководителят на проучването, Александър Фарнсуърт.

Добрата новина е, че от Pangea Ultima ни делят милиони години.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Следваща публикация

С напредването на възрастта хората отделят повече въглероден диоксид

ср сеп. 27 , 2023
230 Емисиите въглероден диоксид, отделяни от всеки човек, се увеличават с възрастта, съобщи АФП, позовавайки […]

Може да ви интересува

test 66