Първата морска риба, изчезнала поради човешката дейност

морска риба

Горите, земята, небето, дори въздухът са опустошени и изчезването на животните в резултат на човешката дейност е неудържимо. Или поне докато няма реална промяна в мисленето и практиките ни. Климатичния апокалипсис в морските биосистеми е особено драматичен: свидетели сме на първото изчезване на морска риба в историята, дължащо се на човешката дейност. Тази малка риба е роднина на мантата, позната е като явански скат (Urolophus javanicus).

Това животно е регистрирано за последно в края на 19 век, а сега е обявено за изчезнало от IUCN (Международен съюз за опазване на природата).

Първо доказателство за съществуване
Видът е открит за първи път през 1862 г. на рибен пазар в Джакарта (Индонезия), което се оказва единственото доказателство за съществуването на вида . Според ръководителя на отдела на Червения списък на IUCN, Крейг Хилтън-Тейлър, изчезването на тази риба е „първият случай на изчезване на морски вид поради човешка дейност“.

Джулия Констанс от университета Чарлз Дарвин, заяви, че интензивният и нерегулиран риболов, както и загуба на естествените крайбрежни местообитания в следствие на индустриализацията, са основните фактори, довели до изчезване.

Северното крайбрежие на Ява, особено залива Джакарта, където се е срещал видът, е силно индустриализирано, с дългосрочна загуба на местообитания.

„Изчезването е завинаги и, ако не успеем да осигурим популации на други застрашени морски видове, Яванският скат ще е само върхът на айсберга“, каза Констанс.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Следваща публикация

Микропластмасата: заплахата за нашите морета и океани

ср ян. 17 , 2024
192 Пластмасите и микропластмасите са нарастваща заплаха за океаните. Всяка година между шест и осем […]

Може да ви интересува

test 66