Африка и Индия призовават развитите страни за по-бързо премахване на изкопаемите горива

премахване на изкопаемите горива

Шест седмици преди преговорите за климата Cop28, представителите от Африка и Индия приеха директиви, с които призовават развитите страни да ускорят премахването на изкопаемите горива.

Преговарящите от двете държави апелират да не се приемат нови проекти за производство на изкопаеми горива след 2030 г..

Производство на изкопаеми горива
Много от развитите страни, които са най-отговорни за влиянието на изкопаемите горива върху климата, вече ограничиха подкрепата си за проекти за невъзобновяеми източници на енергия, но има и такива, като САЩ, Обединеното кралство, Австралия и Норвегия, които продължават инвестициите и добива, без да са определили крайни срокове за прекратяване на производството.

Африканските преговарящи призовават за „диференцирани модели за отделните страните в стремежа им към нулево нетно потребление и намаляване на източниците на енергия от изкопаемите горива“.

Тези модели трябва да гарантират „прекратяване на инвестициите и проучване за добив на изкопаеми горива в развитите страни много преди 2030 г.“.

Директивите на Африка и Индия включват списък от 65 приоритета за постигане на целите. Въпреки че документите нямат законов характер, биха оказали морален натиск върху развитите страни.

Доклад на ООН от 2021 г. констатира, че основните производители планират да произвеждат повече от два пъти изкопаеми горива до 2030 г., отколкото би било съвместимо с ограничаването на глобалното затопляне до 1,5°C.

По-голямата част от този ръст на производството идва от развиващите се (но не и африкански), страни като Саудитска Арабия, Русия и Индия. Но САЩ, Канада и Австралия също планират ръст на производството на петрол и газ.

За Обединеното кралство и Норвегия се очаква намаляване на добива, но не поради планове за декарбонизация, а защото капацитетът на петролните и газови находища в тези региони е изчерпан.

Малка група нации, водени от Дания и Коста Рика, сформираха Beyond Oil and Gas Alliance , обещавайки да спрат производството на тези две изкопаеми горива.

Африканската активистка, Тули Макама, каза, че „не трябва да се одобряват нови проекти за добив на изкопаеми горива нито в Африка, нито където и да било. Изкопаемите горива не водят до развитие на африканската икономика, а само блокират използването на възобновяемата енергия, като така облагодетелстват компании за изкопаеми горива от развитите страни“.

Африканските преговарящи призовават за повече средства за развиващите се страни, които да им помогнат в адаптацията към климатичните промени и намаляване на щетите от тях.

Апелират пред ООН на предстоящите преговори Cop28 да се приеме план за финансиране на развиващите се нации между 200 и 400 милиарда долара годишно до 2030 г..

Кота нула
В доклад на Индия до ООН се казва, че „развитите страни, поради повечето ресурси, трябва по-рано и бързо да намалят производството на изкопаеми горива и да достигнат кота нула на въглеродни емисии, отколкото развиващите се страни“.

Според индийските преговарящи развитите страни трябва да бъдат нетно отрицателни до 2050 г., но, поради ограничените ресурси на развиващите се страни, на тях трябва да им се позволи по дълъг период за постигане на нулеви емисии“.

Авантика Госвами, мениджър по изменението на климата, казва, че „вероятно скоро ще надминем 1,5°C и това няма да е по вина на развиващия се свят, много райони от който все още се борят с преодоляване на исторически несправедливости и с предизвикателствата за основни нужди на населението си.“

Индия подкрепя изказването на генералния секретар на ООН Антонио Гутериш, според което „развитите страни трябва да достигнат кота нула до 2040 г., а не както е планирано – до 2050 г., а развиващите се страни – до 2050 г.“

Страни като Китай, Русия и Саудитска Арабия, обаче, отхвърлят тези срокове и планират своята кота нула до 2060 г., а Индия – до 2070 г.. С изказването на Гутериш изразиха несъгласие както от развитите, така и от развиващите се страни.

Една от развитите държави, която гарантира своята кота нула до 2050 г., е Дания. Датското правителство вече изисква от производителите да улавят въглерода от въздуха, които да се съхранява под Северно море в стари нефтени и газови находища.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Следваща публикация

Възкресиха праисторическа птица такахе, изчезнала през XIX век в Нова Зеландия

пн окт. 23 , 2023
278 Нещо средно между щраус и пиле, такахе (тakahē) е новозеландска нелетяща птица, която от […]

Може да ви интересува

test 66