Как изменението на климата засяга полярните мезосферни облаци

изменението на климата

Полярните мезосферни облаци не са като нормалните облаци, които всички ние познаваме. Наблюдавани са за първи път през 1885 г. и оттогава учените ги изучават, за да разберат по-добре мезосферата и връзката ѝ с климата. Има твърдения, които предполагат и извънземен произход на тези облаци.

Полярните мезосферни облаци се образуват на височина от 80 километра в мезосферата, поради замръзване (-130°C) на издигналите се водни изпарения в ледени кристали.

Известни са също и като нощни, светещи облаци, тъй като се наблюдават предимно привечер и на зазоряване през летните месеци, на ширини между 50° и 70° северно и южно от екватора.

Светят все повече и повече
В последните десетилетия полярните мезосферни облаци се появяват все по-често и са по-ярки.

Смята се, че една от причините за това е изменението на климата. В свое проучване Институтът за атмосферна физика Лайбниц твърди, че докато в прединдустриалната ера светещите, нощни облаци са наблюдавани веднъж на няколко века, днес те се появяват по няколко пъти в годината. Авторите на изследването смятат, че причината може би е увеличаването на метана в мезосферата.

Извънземен произход
Когато метеор преминава през атмосферата, оставя след себе си диря от прах на 100 км над земята, където въздушно налягане почти липсва. Именно на тези височини се образуват нощните, светещи облаци – замръзналите водни изпарения се прилепят към метеоритния прах, образувайки малки кристали с белезникав, електриково син цвят.

Джеймс Ръсел, експерт в мисията Aeronomy of Ice in the Mesosphere (AIM) на НАСА, казва: „Открихме фрагменти от метеорен прах в състава на нощните светещи облаци. А това подкрепя теорията, че метеоритният прах е нуклеиращия агент, около който се образуват облаците“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Следваща публикация

Защо разликата между 1,5ºC и 2ºC в температурата на Земята може да означава глобална катастрофа?

нд сеп. 24 , 2023
210 Последиците от глобалното затопляне ще бъдат катастрофални, ако прагът от 1,5ºC увеличение на земните […]

Може да ви интересува

test 66