Каскада от климатични кризи през 2024 г., поради феномена „Ел Ниньо“

Ел Ниньо

Изменението на климата и топлинните аномалии, които планетата преживява в последно време, могат да доведат до катастрофални последици. И ще се случат много скоро – още през 2024 г.. Това се твърди в новото проучване „Глобална рекордна температура и кризи през 2023-2024 г. при активиран Ел Ниньо“, проведено от Института по атмосферна физика (IAP) на Китайската академия на науките и публикувано в списание „The Innovation Geoscience“.

Според Центъра за прогнозиране на климата (CPC) на Националната метеорологична служба на САЩ това би било следствие от активиране на Ел Ниньо, което вече е официално е регистрирано и което ще продължи до март 2024 г.. Явлението може да доведе до много високи нива на въглероден диоксид в атмосферата и рекордно повишаване на температурата на морската вода. Всички тези промени биха имат катастрофални последици за глобалния климат.

Какво представлява феноменът Ел Ниньо?
Ел Ниньо е естествен метеорологичен феномен, който се характеризира с „флуктуация на температурите на океана в централната и източната част на екваториалния Пасифик, свързана с промени в атмосферата. Това оказва голямо влияние върху климатичните условия в различни части на света“, казват от Световната метеорологична организация (СМО).

Технологичният напредък позволява на регионите да се подготвят за възможните последици от Ел Ниньо, като проливни дъждове, наводнения и суши. Първоначално явлението е познато като „топло течение“, периодично преминаващо покрай бреговете на Еквадор и Перу и е оказвало временни и локални, температурни аномалии. Но, предвид засилената интензивност на Ел Ниньо, вече говорим за глобални промени на климата по цялата планета.

Потенциални катастрофални последици в световен мащаб
Новото проучване предвижда, поради повишения интензитет на Ел Ниньо през 2023 г., масивно изпускане на топлина от океана в атмосферата, което ще промени моделите на атмосферната циркулация, ще повлияе на взаимодействието между тропиците и останалата част от земното кълбо и ще увеличи субтропичната влажност в мусоните и полярните вихри. А всичко това рязко ще повиши средната глобална температура.

Моделът на IAP предвижда 56% вероятност глобалната средна температура да регистрира рекорд от 1950 г. насам и 75% вероятност тя да бъде една от трите най-високи от средата на миналия век. Тези необичайно високи температури ще засегнат всички континенти. Като през 2023 г. най-интензивни ще бъдат в тропическата централно-източна част на Тихия океан, Евразия и Аляска. А през 2024 г. – в целия свят.

Възможните последици от това явление са наводнения, горещи вълни, суша и горски пожари.

Може да настъпи каскада от климатични кризи
В проучването се казва и нещо повече: „възможна е каскада от климатични кризи“, която би довела до следните явления:

  • Океани: трайно повишена температури на океаните, деоксигениране на морската вода, загуба на биологично разнообразие и дори покачване на морското равнище, поради топлинното разширение, което ще увеличи ерозията на бреговете.
  • Култури: селското стопанство може да пострада от продължителни суши, които биха повлияли на селскостопанското производство. Това ще засегне особено царевицата, ориза и пшеницата, намалявайки производството им в световен мащаб.
  • Китай: климатичните аномалии в централна и източна Азия могат да се окажат опустошителни за гиганта Китай: суши на север и екстремни дъждове и наводнения на юг през лятото. Повишението на зимните температури би увеличило замърсяването на въздуха.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Следваща публикация

Изменението на климата ускорява изчезването на земноводните

вт окт. 10 , 2023
180 Според анализ, базиран на втората глобална оценка на земноводните на Международния съюз за опазване […]

Може да ви интересува

test 66