Летящи ягоди: отглеждане на насаждения без почва

ягоди

Представяли ли сте си, че съществуват летящи ягоди? Звучи невероятно, но насажденията могат да се отглеждат във въздуха, без да е необходима почва. Методът се нарича аеропоника .

Важно е да се разграничи аеропониката от хидропониката. При втората технология корените на растенията са постоянно потопени във вода. При аеропонното отглеждане обаче корените са във въздуха.

Аеропонната система е оборудвана с кутии или пластмасови тръби, които поддържат растенията изправени във въздуха. Културите приемат хранителни вещества от водата за напояване, която се доставя чрез микроспрей.

Количеството и честотата на впръсканата вода се контролира от сензори. Впръсната вода се връща в рециркулационен резервоар и се използва многократно. Това предотвратява замърсяването на реки и подпочвени води от филтрирана през торовете в почвата вода, което се случва при конвенционалното земеделие.

Значение на безпочвените култури

С нарастване на населението рационалното използване на земята става все по-важно. Модерното земеделие бавно се превръща в основен инструмент и за опазване на почвата като природен ресурс. В Еквадор, например, страна с огромно растително разнообразие, почвата съдържа екологично, археологическо, геоложко и културно богатство и е под държавна закрила като всеобщ национален ресурс.

Наскоро се проведе проучване в Имбабура*, Еквадор за използването на аеропоника в производството на ягоди.

Основният източник за доходи за населението в региона винаги е било земеделието и в частност ягодовите насаждения.

Ягодите традиционно се засаждат в почвата, но през последните десетилетия използването на химически торове е генерирало трайна загуба на хранителни вещества в почвата, ерозия и окисляване. Също така е редуцирано биоразнообразието. Не на заден план трябва да споменем общото екологично замърсяване и вредното въздействие върху хората.

Спиране на земеделското производството не е опция. Но бъдещите земеделски практики трябва да имат екологична рамка, адекватна на биоразнообразието на геопарка Имбабура.

По-малко пространство и по-малко замърсяване

Безпочвеният начин на култивиране първоначално беше използван за отглеждане на картофи, босилек, маруля и др., а сега се прилага за отглеждането и на ягоди. Допълнително предимство на аеропониката е, че при култивирането се използва по-малко пространство, защото насажденията се отглеждат във вертикална структура. Прибирането на реколтата също става по лесно и бързо.

В сравнение с конвенционалното земеделие, тази технология е екологично неутрална. Почвата остава незасегната от химикали и торове, а екосистемите и биоразнообразието остават стабилни.

Променя ли се вкусът на храната?

Проучванията в Имбабура показват, че вкусът и хранителните качества на ягодите, произведени чрез аеропоника не се различават от отглежданите в почва. Нещо повече: аеропоничните растения са по-малко податливи на гниене и по-трайни след беритба, поради липсата на контакт с почвата.

Тази технология революционизира „зеленото“ земеделие. Може да се прилага в в региони, където няма много обработваема земя или почвата е бедна на хранителни вещества.


* През 2019 г. ЮНЕСКО обявява Имбабура за световен геопарк, което насърчава туризма и опазването на природните ресурси в региона.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Следваща публикация

За по-устойчива Арктика в епохата на климатичните промени

ср окт. 4 , 2023
171 Автор: Елена Конде Перес Професор по международно публично право в Университета Комплутенсе в Мадрид […]

Може да ви интересува

test 66