Първият трансатлантически полет на самолет със 100% екологично гориво

Първият самолет, осъществил трансатлантически полет със 100% екологично самолетно гориво, излетя от летище Хийтроу в Лондон и се приземи на международното летище Джон Ф. Кенеди в Ню Йорк.

Пътниците на Боинг 787, наречен Flight 100, на компанията Virgin Atlantic, са били основателят на компанията Ричард Брансън, изпълнителният директор Шай Вайс и държавният секретар по транспорта на Обединеното кралство Марк Харпър.

Гориво: използвано олио и животинска мазнина
Горивото за задвижване на самолета е произведено от използвано готварско олио, отпадъчна животинска мазнина и синтетичен керосин от царевични отпадъци.

Според Virgin Atlantic, използваното гориво генерира 70% по-малко CO² емисии от нормален полет. Проблемът с устойчивото авиационно гориво (SAF) е високата му производствена цена, свързана с недостига на суровини.

SAF като алтернатива с нулеви емисии?
Според The ​​Independent обаче „количеството изгорено гориво и отделения CO² от полета на Flight 100 на Virgin Atlantic, е точно толкова, колкото ако беше използван обикновен керосин Jet A1.“ Парадокс!

Какво се случва? Преобразуването на битови отпадъци в SAF не позволява изпускането на съхранения в тях CO² в биосферата. Подобна е трансформацията и при биогоривото, произведено от растителни продукти. В жизнения си цикъл растенията абсорбират и капсулират CO² от атмосферата. При производството на гориво депозираното CO² не изчезва, а само се сменя носителя му. И когато горивото, създадено от тези растения, се изгори, това CO² бива освобождавано.

Според най-големите критици на SAF „превръщането на битовите отпадъци в реактивно гориво изисква добавяне на енергия, което налага включването към микса и на керосин. А това обезсмисля процеса. Нещо повече: фокусът върху култивиране на растения, чието предназначение е единствено за производство на гориво, може да компрометира биоразнообразието и да причини обезлесяване на региони. А това го прави по-лошо от използването на изкопаеми горива“.

Анна Хюз от Flight Free UK казва: „Полетът на Flight 100 е едно обещаващо и вълнуващо начало, но истината е, че сме много години назад от времето, когато ще можем да използваме на 100% устойчиви горива. Реалността е, че за да се намалят емисиите от полети, трябва да летим по-малко, но индустрията не иска и да чуе за това.

Алтернатива ли е SAF за нулеви CO² емисии? Все още не.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Следваща публикация

За да се откажем от изкопаемите горива, без да се върнем в пещерите, е необходимо много повече от споразумение

пт дек. 22 , 2023
262 Автор: Педро Линарес Професор по индустриална организация във Висшето техническо училище ICAI, Universidad Pontificia […]

Може да ви интересува

test 66