Развитието на слънчевата енергия и електрически превозни средства дава надежда за климата

Снимка: АП

Прозорецът за ограничаване на човешкия фактор за глобалното затопляне се стеснява все повече и повече. „Огромният ръст на слънчевата енергия и електрическите автомобили дава надежда обаче, че целите на Парижкото споразумение не са невъзможни“, се казва в доклада от вторник на Международната енергийна агенция (МАЕ).

През последните две години ръстът на слънчевата енергия и продажбите на електрически превозни средства е в съответствие с постигането на целите за намаляване на емисиите, което да ограничи ефектите от глобалното затопляне с 1,5°С до 2050 г..

В доклада обаче се уточнява, че до 2030 г. енергията, придобивана от възобновяеми източници, трябва да утрои обема си, а продажбите на електрически превозни средства, които към момента са 13% от общия брой продавани автомобили, да нарасне на 70%. Метановите емисии, изпускани в атмосферата от енергийния сектор, трябва да намалеят със 75%.

Инвестициите в производствените практики също трябва да се увеличат: от 1,8 трилиона долара през 2023 г. до 4,5 трилиона долара на годишна база.

„Глобалният климат продължава да се променя с плашеща скорост, но грандиозното увеличение на чистата енергия държи вратата все още отворена“, каза за пресата Фатих Бирол, изпълнителен директор на МАЕ.

Докладът установява, че само през последните две години производството на слънчева енергия се е увеличило с близо 50%, а продажбите на електрически автомобили – с 240%.

АП

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Следваща публикация

Въпреки ръста в продажбите на електромобили, петролните компании удвояват производството си

пт сеп. 29 , 2023
99 Автор: Робърт Бреша (Професор по устойчиво развитие в университета в Дейтън, Охайо) Ръстът в […]

Може да ви интересува

test 66