Ледниците могат да ни предупредят за изригване на вулкан

Кратерът на Невадо дел Руис през 2023 г. / Portal Servicio Geológico Colombiano, CC BY-SA

Автори: Матео Спаньоло, Брис Риа и Йестин Бар

В световен мащаб всяка седмица изригва около един вулкан. Вулканичната активност убива средно по 500 души всяка година и струва на световната икономика приблизително 7 милиарда щатски долара. Тъй като един на всеки 20 души живее в район, изложен на риск от вулканична дейност, всички усилия за подобряване на мониторинга на вулканите, са важни.

Това се отнася особено за вулканите, покрити с ледници – приблизително 18% от всички вулкани на Земята. Когато тези гиганти избухнат, последствията могат да бъдат сред най-смъртоносните от всички природни бедствия.

През 1985 г. вулканът Невадо дел Руис в Колумбия уби близо 25 000 души. Изригването му почти мигновено разтопи покриващия го ледник, образувайки смъртоносна смес от вода и еруптивен материал (предимно пепел и газ), които с невероятна скорост се спуснаха надолу по населена долина, убивайки всичко по пътя си. Ледниците върху вулканите са не само опасни, но те са причината наблюдението на вулкани от земята и от сателити да е особено трудно.

Според нашето проучване обаче, ледниците могат да ни помогнат да разберем какво се случва с вулкана отдолу. Това ще подобри мониторинга на вулканите.

Загряване
Нашите изследвания показват, че температурата на вулкана се променя с времето, като нараства все повече с наближаване на изригването. Тези промени могат да бъдат регистрирани в продължение на няколко години, преди видимата активност.

Въпреки че се смята, че се движат много бавно, ледниците са доста динамични. Тези реки от лед се движат по-бързо или по-бавно в зависимост от процесите вътре в тях.

Ако температурата на вулкана се повиши, ледникът върху него ще се топи по-бързо и ще се свие до по-високи надморски височини. Смятахме, че това свиване означава, че нещо се готви във вулкана отдолу, затова, използвайки компютърни модели, анализирахме надморските височини на 600 ледника, които се намират върху или близо (между 1 км и 15 км) до 37 вулкана в Южна Америка.

Обикновено надморската височина не се различава много от ледник до ледник в рамките на един и същ климатичен регион. Но нашите резултати показаха, че в някои случаи надморската височина на ледника прогресивно намалява с разстоянието от вулкана. С други думи, ледниците, намиращи се по-далеч от вулкани, достигат по-надолу в планинската долина.

Спадът в надморската височина на ледника, който се отдалечава от вулкан, може да бъде до 600 метра. Това е по-голяма стойност от онази, която се очаква при естествено движение на ледниците. Особено за сравнително малките ледници, които изследвахме.

Знаци отдолу
Ледниците, разположени върху или близо до вулкани, обикновено се ограничават по високите нива (средно 230 метра по-високо), в сравнение с тези, които са отдалечени от вулканите. Най-важното е, че тази разлика е свързана с измерените вулканични температури: вулкани с по-висока вътрешна температура имат ледена покривка само по върховете си.

Това е наистина вълнуващо, защото означава, че поведението на ледниците може да ни послужи за подобрен мониторинг на вулканите. Ако надморската височина на ледник, разположен върху вулкан, се промени за кратък период от време (от пет до десет години) и скоростта на тази промяна не е повлияна от климатични промени, това може да е знак за предстояща вулканична активност.

Ледниците, разположени върху вулкани, служат като термометри при анализ на вулканичното поведение. Този подход е началото за създаване на системи за ранно предупреждение, които да намалят смъртността от вулканичните изригвания.


Тази статия е публикувана в The Conversation и е възпроизведена тук под лиценз Creative Commons. Щракнете тук, за да прочетете оригиналната версия (на английски език).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Следваща публикация

Как ще приключи ерата на бозайниците

чт окт. 12 , 2023
347 Автор: Алекс Фарнсуърт (Метеоролог) През последните 500 милиона години нашата планета е претърпяла общо […]

Може да ви интересува

test 66