Въпреки ръста в продажбите на електромобили, петролните компании удвояват производството си

петролните компании

Автор: Робърт Бреша
(Професор по устойчиво развитие в университета в Дейтън, Охайо)

Ръстът в продажбите на електрически превозни средства (EV), в световен мащаб, е по-бърз от очакваното. А продажбите на превозни средства, задвижвани от петролни продукти, спадат. След всичко това обаче правителството на САЩ прогнозира нарастващо търсене на петрол, а петролната индустрия планира удвояване на производството си до 2030 г..

Защо е така и какво ще се случи, ако прогнозите за нарастващо търсене на петрол са грешни?

Големият скок на електромобилите

На 12 септември 2023 г. Фатих Бирол, директор на Международната енергийна агенция (МАЕ), междуправителствена организация, която консултира глобални икономически системи, съобщи във Financial Times, че МАЕ прогнозира световен ръст в търсенето на петрол, газ и въглища до 2030 г.

Предишните прогнози бяха, че това няма да се случи преди 2030 г.. Изявлението не е за пренебрегване, защото МАЕ обикновено е доста консервативна при моделирането на глобалната енергийна система.

Бирол отчита промените в глобалните енергийни политики и по-бързото, от очакваното, нарастване на чистите технологии (включително електрически превозни средства), както и завоя на Европа към отказ от изкопаеми горива, поради войната в Украйна. Според Бирол „световна енергийна перспектива на МАЕ показва, че светът е на прага на историческа повратна точка“.

В началото на септември ООН също публикува доклад за „глобален преглед“, който оценява постигнатото от Парижкото споразумение за климата за ограничаване на глобалното затопляне до 1,5°С. Докладът открива сериозни пропуски в усилията за намаляване на емисиите на парникови газове до кота нула скоро след средата на века. Докладът подчертава обаче, че светът е в необратима тенденция към ръст на фотоволтаичните системи, възобновяемата енергия и електрическите превозни средства.

Динамиката на разширяване на EV е важна, защото всяко превозно средство, което използва електричество, вместо бензин или дизелово гориво, ще намали търсенето на петрол. Въпреки че търсенето на петролни продукти в други сектори, като авиацията и химическата промишленост, все още се увеличава, за автомобилния транспорт IEA предвижда спад с 50% само до 2030 г..

С тези темпове електромобилите ще доминират в глобалните продажби на превозни средства до края на десетилетието. Ако страните продължат с развитието на своята електромобилна и зарядна инфраструктура, глобалното търсене на петрол ще спадне една четвърт до 2030 г.. Ако се вземе предвид и увеличаващият се брой електрическите камиони спадът ще е още по-голям.

Глобалните продажби на лекотоварни превозни средства вече отчитат спад в продажбите на автомобили с вътрешно горене. Причината е както в нарастващите продажби на EV, така и поради общия спад в продажбите на превозни средства.

Защо обаче се предвижда ръст в търсенето на петрол?

Казаното по-горе предполага, че световното търсене на петролни продукти ще върви надолу. Защо тогава големите петролни компании планират увеличаване на производството си, а Администрацията за енергийна информация на САЩ предвижда глобалното търсене на петрол и изкопаеми горива да продължи да расте.

Трябва да отчетем, че съвременните автомобили имат по-дълъг живот на използване и са по-големи и по-тежки, отколкото по-старите. Може би това е една от причините Администрацията за енергийна информация на САЩ да прогнозира нисък ръст на EV в следващите години.

Американското правителство въведе големи данъчни облекчения при покупка на електромобили, но също така предвижда увеличаване на проучванията за нефт и природен газ. Умопомрачителни държавни субсидии продължават да текат към индустриите за изкопаеми горива в САЩ в много други страни. Тези практики компрометират духа на Парижкото споразумение и могат да доведат до скъпоструващи блокирани активи.

Какво означават тези тенденции за петролната индустрия?

Логично е да се мисли, че големите индустрии ще се справят най-добре с предизвикателствата на променящите се условия и реалности. Но всъщност наблюдаваме траен консерватизъм в техните решения, продиктуван преди всичко от конкурентни приоритети, гарантиращи бързи и краткосрочните печалби.

Нагледен пример са електрическите компании. Повечето от тях възприемаха пренебрежително възобновяемото електричество, докато то бързо не зае голям дял от пазара. В отговор на това големите електрически компании, в опита си да задушат „зелените“ технологии, предприеха нечистоплътен лобизъм и изфабрикуваха причини, за да продължат с изкопаемите горива.

Разбира се, някои компании реконструираха бизнес модела си, преминавайки към възобновяема енергия, но те са твърде малко.

Вярно е, че големи корпорации като BP и Total Energies започнаха да инвестират във възобновяеми източници, но без да изоставят или намалят инвестициите в изкопаеми горива .

Въпреки всеобщото съгласие, че увеличаването на производството на петрол е несъвместимо с усилията за намаляване на ефекта от климатичните промени, наскоро Shell и BP се отказаха от ангажиментите си за климата. Изпълнителният директор на Exxon каза през юни 2023 г., че неговата компания има за цел да удвои производството на шистов петрол в САЩ през следващите пет години.

Случващото се в индустрията за изкопаеми горива е пример за така наречения „зелен парадокс“, при който е рационално, предвид заплаха от бъдеща намалена пазарна стойност, възможно най-бързо извличане ресурси и незабавната им продажба.

Тоест, ако една компания предполага, че в бъдеще нейният продукт, по различни причини, ще губи от цената си, ще иска да продава бързо и сега. Естествена част от тази политика са инвестиции в структурата и инфраструктурата на продукта, за които предварително се знае, че са с краткосрочна перспектива и ще бъдат изоставени в бъдеще. Това е известно като блокирани активи .

В дългосрочен план страните, които инвестират в изкопаеми горива, ще се окажат едновременно под въздействието на климатичните промени и тежестта заемите за блокираните активи.

Добивните индустрии са наясно с изменението на климата от десетилетия, но вместо да се преструктурират, удвояват производството на петрол, въглищата и природния газ. Повече от две дузини градове, окръзи и щати в САЩ съдят компании за изкопаеми горива за вредите от изменението на климата и в подвеждане на обществеността. Последното такова дело е заведено в Калифорния, на 15 септември 2023 г..

Въпросът е дали тези компании ще успеят да се адаптират към света на възобновяемата енергия или ще продължават да пропадат, докато един ден не осъзнаят, че са пропуснали момента.


Тази статия е публикувана в The Conversation и е възпроизведена тук под лиценз Creative Commons. Щракнете тук, за да прочетете оригиналната версия (на английски език).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Следваща публикация

Масивното земетресение в Сиатъл, отпреди 1100 години, може отново да се случи

пт сеп. 29 , 2023
268 Регионът на Сиатъл може да е бил ударен от масивно земетресение с магнитуд 7,8 […]

Може да ви интересува

test 66